Dünya Limit Aşım Günü (World Overshoot Day) Nedir?

Doğal kaynakların kendini yenileyebilme kapasitesinin sürdürülebilir bir gelecek için hayati öneme sahip olduğunu biliyoruz. Kesilen ormanlar, kirletilen su kaynakları ve avlanmalar gibi pek çok olay üzerinden dünyadaki doğal kaynakları farklı şekillerde kullanıyoruz; ancak her sene daha da aşırılaşan üretim ve tüketim alışkanlıkları sebebiyle bu doğal kaynaklar kendilerini yenileyemeyecek seviyede tüketiliyorlar. Küresel Ayak İzi Ağı’nın verilerine göre, limit aşım günü doğanın bir sene için üretebildiği kaynaklarının o sene tamamlanmadan tükendiği gün oluyor. Yani 2022 Mart ayı itibariyle limit aşım gününe ulaşmamız demek, aslında senelik 1.7 tane dünyaya ihtiyaç duyuyoruz demek. Kısacası limit aşım gününden sonra kullanılan her kaynak gelecekten alınıyor ve gelecek kuşakları temel haklarından mahrum bırakıyor.


Dünya Limit Aşım Günü Ne Zamandır? 

Dünya Limit Aşım Günü için her sene belirli olan bir tarih bulunmuyor; bu tarih tamamen bize bağlı. İnsanlık olarak doğanın bize o sene için sunduğu kaynakları ne zaman bitirdiğimize göre farklılık gösteriyor. Tabi ki bu da üretim ve tüketim alışkanlıklarımıza, çevre bilinci ve sorumluluğumuza bağlı. 1997 senesinde Eylül ayında ulaştığımız limit aşım günü 2021 senesinde ise 29 Temmuz tarihine kadar geriledi. Pandemi koşullarının üretim ve tüketim sektörlerine etkisi ile 2020 senesinde 3 hafta daha uzun sürerek 22 Ağustos’ta ulaşılan limit aşım günü 2021 senesinde ise tekrar 2019 senesindeki tarihte (29 Temmuz’da) gerçekleşti. Bakalım 2022’de bu tarih ne zaman olacak…

Limit Aşım Günü Neden İleriye Taşınıyor?

Her sene doğal kaynaklara olan talep daha da artıyor ve doğa kendini yenileyebilme kapasitesinden çok daha hızlı tüketiliyor. Limit aşımının giderek daha erken tarihlere kayıyor olması, insanlık olarak doğal kaynakları nasıl kullandığımız ve çevreye olan duyarlılığımız ile bağlantılı. Eğer aşırı üretim ve tüketimden kaçınmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, karbon salımını azaltmak gibi önlemler alınırsa dünyanın kendini yenileyebilme kapasitesine uyumlu bir sürdürülebilir sisteme erişebiliriz. Bu sayede de limiti aşmadığımız seneler görebiliriz.


Limit Aşım Günü Neden Bu Kadar Önemlidir?

Dünyamız milyonlarca yıldır kendini yenileyebilme kapasitesi sayesinde milyonlarca canlı türüne hayat verdi; ancak son 2 yüzyıldaki endüstriyel üretim ve aşırı tüketim alışkanlıkları dünyadaki bu doğal dengenin bozulmasına sebep oluyor. Ekolojik dengenin olmadığı bir dünyada yaşamın da olmayacağının şüphesiz farkındayız. Küresel ısınma, okyanuslarda asitlik seviyesindeki artış, buzullardaki erimeler, artan doğal afetler ve orman yangınları gibi pek çok sorun tarihte görülmemiş seviyelere ulaştı.  İklim krizi, etkilerini ülkemizde ve dünyada her geçen sene daha fazla gösteriyor ve buna dur demek için çok fazla yol var. Sadece küresel karbon ayak izini %50 oranında düşürmemiz bile limit aşım gününü 3 ay daha ertelemek ile denk oluyor. Çevreye ve gelecek nesillere karşı sorumluluk hisseden, bilinçli ve farkında bir tüketim alışkanlığı ile sürdürülebilir bir gelecek hiç de uzak değil.