İnsan sağlığını gözeten organik satış ürün sitelerinden bahsedecek olursak en çok göze çarpan ve tercih edilen dokuz siteden bahsedebiliriz. Sırasıyla bunlar;


  • 1)Createrra 

Createrra alışveriş platformu daha yaşanabilir bir hayat için geri dönüşüme katkı sunan, tüm canlıların iyiliği için yola çıkan ve sağlıklı ürünleriyle müşterilerine hizmet veren bir sürdürülebilir pazar yeridir.

Kanserojen içermeyen doğal ürünleri ve ürünleri kullanım tavsiyeleriyle birlikte satışa sunan doğaya ve insan saygı duyan bir alışveriş sitesidir. Doğal ürünler üreten  markalarla iş birliği yaparak müşterilerinin hayatlarına organik ürünleri sokuyor. Satış yapabilmek adına birçok firma ve site sağlığa zararlı ürünleri piyasaya sürerken Createrra hem doğaya hem de insan sağlığına önem veriyor ve bunun için mücadele ediyor. Kampanyaları, kargo indirimleri ve müşterilerine özel ürettiği içerikleriyle hem öğretici hem de bütçe dostu olarak müşterilerine gereken ilgiyi ve faydayı sağlıyor. Bu anlamda sürdürülebilirliği ile toplumsal fayda gözetirken bu özelliğini bir marka trendi olmanın ötesine götürmeyi amaçlıyor. 


  • 2)Ebruli Doğal Bakkal

Glutensiz ürünler, kahvaltılıklar, meyve, sebze, içecek, turşu, pasta, yağ, kuruyemiş, vegan ürünler, kişisel  bakım, temizlik malzemeleri, ev aksesuarı, hediye setleri,  kitap, mutfak araç gereçleri, tohum, evcil hayvan bakım ürünleri, bebek beslenmesi ve ketojenik ürünlerin satıldığı bir alışveriş platformudur. En iyi organik sebze sitesi olan ebruli doğal bakkal, sağlığımıza kavuşmanın en iyi yolunun beslenmemizi düzeltmemizden geçtiğini düşünüyor ve bu düşüncesinden hareketle glutensiz beslenmeye özen göstermemizi, rafine şekeri hayatımızdan çıkarmayı hedefliyor. Hedefine yönelik atılımda  bulunarak bu doğal ürünler mağazasını açıyor ve gelecek olan müşterilerine de kendi ilkesini tanıtıyor. Bu sağlıklı hayat bilincini yaymak için harekete geçen ebruli doğal bakkal, kendi kullandıkları doğal ve katkısız ürünleri tek bir adresten herkese ulaştırarak önce sosyal medyada müşteri kitlesi ediniyor daha sonrada kendi organik ürünler dükkanını açarak müşterileriyle bizzat yüz yüze gelerek satış yapıyor. 

En iyi organik alışveriş sitelerinden biri olmakla birlikte en iyi organik market isimleri arasında yerini alıyor.


  • 3)Pinoa

Organik yemek malzemelerinin satıldığı bir alışveriş sitesi olan Pinoa, adını 12.000 yıllık bir geçmişe sahip Göbeklitepe ve Karahantepe arasındaki araziden almaktadır. Sattıkları ürünler kadar kuruluş amacı da ses getiren bir platformdur.Kurucusu hukuk kökenli Pınar Polat Güven'dir. Çocuğunun alerjisi ve ailesinden birinde rastlanan kanser rahatsızlığı sebebiyle, toprağa ve çiftçiliğe duyduğu büyük ilginin de etkisiyle önce kendi Şanlıurfa’daki aile arazisinde kino üretmiş daha sonrada karabuğday, atalık tohum olan kum mercimeği, bebekli mercimek, Karacadağ Pirinci, nohut, kuru bezelye, Küncü susamı ve Küncü Tahini üretimine de başlamıştır. Kimyasalsız ve  ilaçsız ürünleriyle insanlığın sağlığını amaçlayan yemek platformu olarak diğer alışveriş sitelerinin yanında yerini almıştır. 

Geleneksel yöntemlerle susuz tarım yaparak besinleri yetiştiriyor ve solucan gübresi kullanarak üretim yapıyor. Taze ve kontrollü bitkiler yetiştiriyor. Ülkemize ithal edilen gıdaları kendi tohumunu üreten ve organik üretime uygun olanları yerli üretim ile yaygınlaştıran pinoa, en iyi organik sitelerden biri olarak gösteriliyor.


  • 4)Mia Mesa 

Güvenilir organik siteleri arasında yerini alan Mia Mesa, kuzu ve dana kemik suları, yer fıstığı ezmesi, tahin ve kuru meyveler satışı yapmaktadır. Sağlığına önem veren müşteriyle buluşmak için ürünlerini Web sitesi üzerinden erişime açtı. Kontrolleri, onayları ve tescilleri tek tek inceleyerek titiz bir şekilde işini yapan bu platformda  en iyi organik ürün satış yerleri arasında isminden söz ettirmektedir. 


  • 5)Yom Organik 

Yom Organik; 25 yıldır organik üretim yapan Kuşadası Değirmen Çiftlik ve Yerlim markalarının sahibi Gürsel Tonbul ile 20 yıl evvel Türkiye iç pazarda organik ürünlerin satışı ve pazarlanması faaliyetleri adına organize ilk markası Cityfarm’ı kuran Murat Denizel tarafından kurulmuştur. 

Doğal ürünler satan bir organik markettir.


  • 6) Ekolojik Market

Kimyasal girdi kullanmadan sertifikalı üretim yapan bir alışveriş sitesidir. Ekolojik tarım yapılarak ürünler elde edilir.Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumaktır. Bir ürünün “doğal, naturel, katkısız, hormonsuz, saf, iyi tarım, köy ürünü, çiftlikten, ev yapımı, sağlıklı” gibi ifadelerle pazarlanması organik olduğu anlamına gelmez. Organik gıda ürünleri, Avrupa Birliği Organik Tarım Mevzuatıyla uyumlu, T.C. Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarım Yönetmeliği'ne uygun olarak üretilip, Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Organik Sertifika Kuruluşları tarafından laboratuvar analizleri ile denetlenerek sertifikalanır.

Bu sertifikaları elde eden Ekolojik Market, organik market isimleri arasında yerini alır.


  • 7)City Farm

City Farm, Türkiye’nin ilk ve en büyük organik firması ve aynı zamanda ilk organik perakende mağaza zinciridir. City Farm ürünleri, sağlık açısından kaliteli ürünlerdir. En güvenilir organik markalardan biri haline gelen City Farm, doğal ürünleriyle insan sağlığını gözetir. Temiz içerikli marka olan City Farm, ürünleri sertifikalıdır. Organik satış yapan firma olarak sıklıkla tercih edilmektedir.


  • 8)Ananem'den

Anneannelerimizin sihirli elleri ile harmanlanan doğal lezzetleri sofralarınıza getiren bir markadır.Amacı; Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen ‘doğal’ ürünleri bir araya getirerek tüm nesillere içeriğinde katkı maddesi olmayan, GDO’suz lezzetler sağlamaktır. Yulaf unu, fomates sosları, baharatlar, tarhana, kurutulmuş kuruyemişler, el yapımı erişteler ve daha birçok ürün ile mutfaklarımıza çeşitlilik sağlayarak yapacağınız yemeklere lezzet katıyor. Organik ürün markaları arasında en kalitelisi olarak adından söz ettiren sanki kendi annemizin veya ananemizin elinden çıkmış gibi doğal ve temiz ürünleri müşterilerine sunarak gıda alanında hizmet veriyor. 


  • 9)Tazedirekt 

Doğal ve katkısız ürünleri müşterilerin hizmetine sunan organik satış yapan sitelerden biridir.

Etin safını, sütün günlüğünü, meyve sebzenin doğalını ve daha nicelerini  ulaştırmak için canla başla çalışıyorlar.

Komşu çiftliklerden, en güzel ürünleri seçip müşterilerinin kapılarına bırakıyorlar. 


Sağlığımız için katkısız, denetimden tam not almış, dalında yetişmiş doğal ürünler satın alıp tüketmeliyiz. Çünkü yediğimiz besinler bizi dirençli kılar. Sağlığımız için yukarıda saydığımız bu sitelerden organik besinler ve organik ev araç gereçleri alarak daha sağlıklı bir hayata geçebiliriz.


Yazar: Meltem Arca