Organik Gıda Belgesi, organik tarım yöntemleriyle üretilen gıdaların tanınmasını sağlayan bir belgedir. Doğal ve sürdürülebilir tarım yöntemlerini kullanan bir tarım sistemidir.


Organik Ürün Belgesi Hangi Ürünlere Alınabilir


Sebze ve meyve gibi kimyevi gübre, hormon ve kimyasal madde kullanmadan üretilen ürünler için kullanılır. Kimyasal madde veya gübreler kullanılmadan üretilen ürünlere organik ürün denir.

Sentetik gübre,  pestisitler, genetik modifikasyonlar ve radyasyon gibi yapay maddelerin kullanılmadığı, doğal ve sürdürülebilir tarım yöntemlerini kullanan bir tarım sistemidir. 


Organik Ürün Sertifikası Nedir ?

Tarımsal üretimi organik bir şekilde gerçekleştirmek isteyen üreticiler açısından tercih edilen bir sertifikadır. Bu sertifika kapsamında amaç daha kaliteli bir tarımsal  üretim gerçekleştirmek olurken aynı zamanda ürün standartları konusunda titizliği yakalamak gerekmektedir.  Burada nihai  mamul yerine tüm üretim aşamaları incelenip sertifikalandırılır.

Organik Tarım Belgesi Nereden Alınır?

Organik tarımın sertifikasını edinmek için T.C Tarım ve Orman Bakanlığınca bu sertifikayı verme yetkisi tanınan kuruluşlara başvuru yapmak ve denetim aşamasını başarı ile geçmek gerekir. Başvuru sonrasında  dört yıl boyunca tarlasına atacağı her gübre ve ilaç için kontrolör firmanın iznini almalıdır. Dört yılın sonunda tarla gerçekten organik şartları sağlamış oluyorsa kontrolör firma tarafından onaylanır.


Organik Tarım Sertifikası Ne İşe Yarar?

Verilen bu sertifika müteşebbisin ürettiği ürünün organik olduğunu belgelememekte olup müteşebbisin organik tarım faaliyeti yaptığını göstermektedir. Ürün sertifikası ise bütün kontrol yöntemlerinin uygulanması sonucu organik ürünün ve organik girdinin mevzuata uygun olduğunu gösteren belgedir.


Organik Sertifikalı Ürünler Güvenilir Mi?

Organik ürün sertifikası alma süreci yetkili kuruluşlar tarafından denetlenen bir süreçtir. Bu süreçte tüm üretim süreci denetlenir, gerekli laboratuvar analizleri yapılır. Bu yüzden organik ürün sertifikası güvenilirdir.


Organik Gıda Belgesi Fiyatı Nedir ? 


Aşağıdaki tabloda geçmekte olan fiyatlar 2019 yılının ikinci yarısı ve 2020 yılının ilk yarısı arasında T.C Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen fiyatlardır. 



Yazar: Meltem Arca