Birleşmiş Millet Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları en kısa özeti ile tüm dünyada temel hak ve özgürlüklerin korunması, fakirliğin son bulması, bulaşıcı hastalıkların son bulması, refahın artması ve doğal yaşamın korunması gibi çeşitli amaçları benimseyen hedeflerdir. “Küresel Amaçlar" olarak da isimlendirilen bu hedefler sorunları ve çözümleri sosyal, ekonomik ve çevresel olmak üzere 3 temel sütun üzerinde değerlendirir ve bunların uygulanabilmesi için çeşitli destekler sunar. Toplamda 17 ana başlıktan oluşan bu hedefler şunlardır:


Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedef Yılı Nedir?

2015 Eylül ayında Birleşmiş Millet Genel Kurulu’nda üye ülkelerin katılımı ile kabul edilmiş ve 2016 senesi ocak ayından itibaren uygulama aşamasına başlanmıştır. Tüm insanların barış ve refah içinde, sağlıklı, adil ve eşit fırsatlara sahip hayatlar yaşayabilmelerini amaç edinen bu kararların hedefi 2030 senesine kadar bu amaçlara erişmektir. 2030 yılına kadarki ajanda da ise 2020-2030 yılları arası amaçların gerçekleşmesini sağlayacak “Eylem On Yılı” olarak nitelendirilmiştir. 




Başlıca Sürdürülebilir Kalkınma Projeleri Nelerdir?

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2030 yılına kadar bütün amaçları tamamlamayı planlasa da da elbette bazı hedefler farklı dönemlerde uygulama önceliklerine sahip olabiliyor. Özellikle son senelerde yoğunluğunu artıran iklim krizi bu dönemdeki temel sorunların başında geliyor. Ayrıca gelişmemiş ülkelerde hala şiddetle devam eden gıda ve su problemleri, adaletsizlikler gibi temel konular da ciddi öneme sahip. Birleşmiş Milletler de Kalkınma Programı aracılığı ile acil ve ciddi sorunların çözümü amacıyla devletler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve dernekler ile çeşitli projeler geliştiriyor; teknolojik ortaklıklar, proje yönetim destekleri, maddi destekler gibi imkanlar sunarak bu sorunların çözümüne destek olacak her türlü projeyi desteklemeye çalışıyor. 


Türkiye Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Ülkemiz bu temel hedeflere erişim açısından 156 ülke arasındaki sıralamada 79. sırada. Ancak bu alanda daha iyi bir konuma erişmek amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı da Türkiye’de bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, dernekler ve vakıflarla işbirliği kurarak çeşitli projeler geliştiriyor. Artan kuraklığı sonlandırmak, akıllı şehirler kurmak, sıfır atık hedefine ulaşmak, adalet ve barışın kalıcı olması, ekonomik refahın artması, eşit fırsatlara erişim ve eğitime katılımı artırmak gibi farklı hedeflerin uygulama alanlarına giren konularda çalışmalar yapılıyor. Bu alandaki farkındalık ve bilinci artırmak için de üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları da önemli roller üstleniyorlar. 




Sürdürülebilir Kalkınma Hakkında Örnekler

Sürdürülebilir kalkınma kavramsal olarak bugünün ihtiyaçlarını giderirken gelecek nesilleri de gözetmek olarak tanımlanabilir. Yani gelecek nesillerin de yaşanabilir bir dünya ve topluma sahip olabilmeleri için yapılan tüm çalışmalar sürdürülebilir kalkınma örneği sayılabilirler. İklim krizi ile mücadele, yeni ve faydalı teknolojilerin teşvik edilmesi, adalet ve barışın tesisi, bulaşıcı hastalıkların bitirilmesi gibi pek çok alanda yapılan çalışmalar ve yürütülen projelerin her biri sürdürülebilir kalkınma örneği olurlar.


İnsanların Sürdürülebilir Kalkınma İçin Bireysel Olarak Yapabilecekleri

Birey olarak ilk yapmamız gereken bu alanda eğitime ve bilgiye sahip olmak. Bireysel olarak bu sorunlara sebep olan aksiyonlardan kaçınacak ve böylece yaşanan sorunlara karşı bilinçli ve sorumlu bireyler olarak çevremizi de bu alanda bilinçlendirmenin ilk adımını atmış olacağız. Kendimiz ve çevremize bu bilinci aşılamanın yanında sürdürülebilir kalkınma amacıyla çalışmalar yürüten vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşlarına üye olabilir ve onlara çalışmalarında destek olabiliriz. Ancak bu problemlerin çözümünün bireyden başlayarak tüm topluma yayılacak olan bilinç ve sorumluluk olacağını unutmamak gerekiyor.